home watermolen

Witte Watermolen

 

Aan de rand van Park Sonsbeek, op slechts vijf minuten lopen vanaf het stadscentrum en het NS-station (uitgang Sonsbeekzijde), staat de historische Witte Watermolen. Deze molen is als enige overgebleven van de in totaal tien waterradmolens die ooit door de Sint Jansbeek werden aangedreven. Daarvan stonden er vijf in Park Sonsbeek. De overige stonden in en aan de rand van de ommuurde stad. De molens vormden het ‘industrieterrein’ Sonsbeek waar granen, zaden, boomschors en lompen werden verwerkt tot respectievelijk meel, olie, run (voor de leerlooierijen) en papier. Dit ‘bedrijventerrein’ vormt in wezen de oorsprong van de stad Arnhem.

 

De Witte Watermolen uit ca. 1470 is een z.g. 'bovenslagmolen', die draait door het gewicht van het water dat bovenop het waterrad valt. Vervolgens zet dit rad via een stelsel van houten tandwielen een van de drie aanwezige maalstenen in werking. Op die manier wordt op ambachtelijke wijze o.a. tarwemeel, roggemeel en 'vrekkenmeel' vervaardigd.

 

Sinds 1 maart 2010 is de Witte Watermolen een biologisch gecertificeerd bedrijf. Het aantal biologische producten wordt geleidelijk uitgebreid. Lokale bakker Tom van Otterloo www.bakkerijtomvanotterloo.nl bakt er heerlijk brood van.

 

In de molen en in de winkel van het Bezoekerscentrum zijn meelproducten en bakbenodigdheden te koop.

 

U kunt er terecht met uw vragen over de producten en hun bereiding. Ook kunt u gratis een recept meenemen.

 

De molen is van dinsdag tot en met vrijdag van 10.00 tot 16.30 uur te bezichtigen.

(in de zomervakantie ook op maandag)

 

Voor extra openingsdagen zie activiteiten.